Det kungliga bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling var ett vackert bröllop som stora delar av det svenska folket bevittnade. Datumet var den 19 e juni 2010 och bröllopet hölls i Stockholm. Det var det första bröllopet där en blivande kung blev ingift i titeln som Prins, i och med att Victoria är den första kvinnliga tronföljaren. På grund av detta var Daniel och Victorias bröllop historiskt.

 

Victorias och Daniels förhållande

Daniel och Victoria bekantade sig på gymmet. Det var under 2001 som Victoria började gå till gymmet där Daniel var personlig tränare. Det var Prinsessan Madeleine som rekommenderade Daniel Westlings gym till storasyster Victoria. Victoria började träna mer och mer och Victorias och Daniels vänskap blev starkare och förvandlades snabbt till kärlek. Men det var inte helt utan motgång. Daniel var en “vanlig” kille och folket ansåg att han inte var bra nog för Victoria och kungahuset. Det sades att han inte skulle passa in i de kungliga kretsarna och skulle aldrig kunna bli kunglig själv. Men kärleken övervinner allt, och än i idag står Daniel och Victoria som ett starkt par och Daniel är blivande Kung av Sverige.

 

Vigsel i Storkyrkan med stor övervakning

Daniel och Kronprinsessan Victoria gifte sig i Storkyrkan i Stockholm, precis som Kungen och Silvia gjorde. Faktum är att de faktiskt gifte sig på samma datum – den 19 e juni. Kyrkan var övervakad av 1 960 journalister under tiden vigseln pågick. Det sagolika och pampiga Kungabröllopet sändes live på TV, både i Sverige och i Tyskland. Runt om i hela Sverige satt det svenska folket bänkade framför TV:n för att bevittna denna akt av kärlek mellan Daniel och Victoria.

 

Victoria och Daniel bröllop

 

Kronprinsessan Victorias bröllop med Daniel varade i flera dagar

Redan tre dagar innan bröllopet startade festligheterna. Först ut var en middag med landshövdingarna i landet. Under denna middag serverades det 25 små rätter, en för varje landskap.

Dagen efter var det en privat middag på Drottningholm. Eftersom att själva bröllopet var allt annat än privat så var det fint att brudparet kunde få egentid med släkt och vänner.

Dagen efter det var det Kungaparet som var värdar för en lunch på Sturehofs slott. Senare samma dag var Sveriges dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt värd för en mottagning. Dagen efter var det äntligen dags – Victoria och Daniel skulle gifta sig.

 

Vad kostade Daniel och Victorias bröllop?

Bröllop är dyra, men det också ett minne för livet. Många väljer att spara i flera år för att ha råd med drömbröllopet. Detta var dock inget som Daniel och Victoria behövde göra, trots att bröllopet är en av de dyrare som någonsin har hållits i Sverige. Enligt olika källor uppges bröllopet haft en total nota på 100 miljoner kronor. Kungahuset själva säger dock att det kostade 20 miljoner kronor. Det är långt ifrån vad ett vanligt bröllop kostar. Men å andra sidan brukar inte vanliga bröllop vara så stora, pampiga och kräva samma säkerhet heller. Inräknat i denna summa är även den säkerheten som krävdes och kostnaden för avstängningen av Stockholms gator under kortegen.