Vad man ska ha på sig på ett bröllop beror på vilken klädkod det är på bröllopet. På bröllopsinbjudan brukar det stå specificerat vilken typ av klädsel som förväntas av gästerna. Men det finns några grundregler. Det är bruden som ska glänsa och ingen annan gäst får ha på sig helvita kläder, varken män eller kvinnor. Vita detaljer som en väska eller skor går bra och män förväntas ha vit skjorta. Kvinnor bör heller inte bära svart, då det förknippas med sorg och begravningar. Svart kostym för män är accepterat, men helst ska den vara mörkgrå eller mörkblå.

 

Kavaj

Män: Män ska ha på sig en mörkare kostym. Inte enbart kavaj som namnet säger, utan en full kostym. Är det ett sommarbröllop kan det vara okej med en ljusare kostym. Till kostymen ska det vara en skjorta och fluga eller slips och finskor.

Kvinnor: För kvinnor gäller klädsel som är lite finare, men inte för uppklätt. Här är det mer fritt och kvinnor kan bära kjol och en topp, klänning, byxdress eller till och med ett par byxor och en topp. Då bör det vara finare byxor som till exempel kostymbyxor, ej jeans eller andra vardagsbyxor. Materialet på kläderna spelar ingen roll. Tänk uppklätt, men inte balliknande. Klä gärna upp outfiten med klackar, smycken och en fin liten väska.

 

Mörk kostym

Män: Män ska bära mörk kostym med en skjorta och slips eller fluga och nyputsade finskor. Till skillnad från klädkoden Kavaj får man inte ha på sig en ljusare kostym.

Kvinnor: Lite finare och mer uppklätt än klädkoden Kavaj. Det är inte okej att ha byxor om det inte är en byxdress, vilket är okej. Klänning eller kjol ska vara längre än knälång, men inte hellång. Klänningen ska heller inte vara för urringad och bör ha täckta axlar. Matcha med fina smycken och en kuvertväska.

 

Smoking

Män: Mörk smoking med vit skjorta och svart fluga samt finskor.

Kvinnor: En klänning, kjol eller byxdress som är hellång eller medellång. Materialet ska vara lite finare – gärna sammet eller siden. Det ska vara elegant. Klä gärna upp ännu mer med hjälp av håraccessoarer, smycken och klackskor.

 

Frack

Män: För männen är det frack som gäller, och det är många delar på en frack. Frackrock, frackbyxa, vit pikéskjorta, vit väst, vit pikéfluga, hängslen, armhållare, manschettknappar, två bröstknappar, vit näsduk, svarta strumpor och svarta lackskor. Eventuellt även en svart hög hatt.

Kvinnor: Elegant och vackert. Tänk dig en aftonklänning eller balklänning, som om det är ett kungligt bröllop. Klänningen ska vara hellång och gå ner till marken. Ha gärna finare och eleganta smycken till. De kan vara stora smycken men det får inte bli för mycket, då blir det inte elegant. Klackskor och uppsatt hår är vanligt, men inget måste.

 

Tips

Män: Kläderna måste vara nystrukna. En skrynklig skjorta är inte acceptabelt att ha på ett bröllop. Sätt på dig skjortan direkt eller häng upp den där det inte finns chans att den blir skrynklig.

Se till att ha nyputsade skor. Även om det är finskor så upplevs de inte som finskor om de inte är nyputsade. Putsa gärna skorna senast kvällen innan för att motverka eventuella missöden som kan uppstå när man håller på med färgad skoputs.

Går du med någon på bröllopet är det fint om din fluga eller slips matchar sällskapets kläder.

Kvinnor: Ha med en väska som rymmer lite smink. Det ska inte vara någon stor väska då det inte passar in till klädseln på ett finare event. Tänk dig storleken av en kuvertväska ungefär. På ett bröllop vill man vara fin, och då är det viktigt att sminket håller sig. Bröllop är långa event som startar på dagen och sträcker sig framåt småtimmarna, så en förbättring av sminket kommer vara nödvändigt. Puder är det viktigaste att ta med, och läppstift om du har det på dig.

Att gå i klackskor en hel dag kan vara jobbigt. Ha med ett par tunnare ballerinaskor i väskan så kan du byta när fötterna börjar göra ont. Eller så väljer du ett par lägre klackar redan från start. Kilklackar är den allra bekvämaste typen av klackskor och att gå en heldag i kilklackar brukar inte vara några större problem.

Glöm inte smycken och accessoarer! Det är lätt att snöa in sig på själva klänningen. Men accessoarer är en lika viktig del av helhetsintrycket som du ger.

Precis som för männen så gäller nystrukna kläder. Många finare tyger som används till klänningar är värmekänsliga och kan därför inte strykas med ett vanligt strykjärn. I dessa fall är en steamer det verktyget du bör använda dig av. Häng upp klänningen på en galge och håll steamern några centimeter ifrån plagget så att det inte blir för varmt.