Bröllopet mellan prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill ägde rum den 8 e juni 2013. De gifte sig i Slottskyrkan i Stockholm, precis som Prins Carl Philip och Sofia gjorde två år senare. Bröllopet direktsändes av både svensk, finsk och tysk media. Madeleines klänning var en gudomlig skapelse av Valentino och vigseln skedde på två språk.

 

Bröllop i två dagar mellan Prinsessan Madeleine och Christopher

Festligheterna inleddes dagen innan själva vigseln. Det var en privat middag som hölls i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. Det var nära vänner och släkt som medverkade på middagen och media var inte välkomna. Själva bröllopet som följde dagen efter var bevakat av media från flera olika länder, så brudparet var väl värda sin stund utanför rampljuset omringade av släkt och vänner.

 

Madeleines klänning – ett mästerverk av Valentino Garavani

Madeleines klänning tillverkades av modeikonen Valentino Garavani. Klänningen var tillverkad i sidenorganza och var prydd med elfenbensfärgad Chantillyspets. Ett fyra meter långt släp svepte efter Madeleine när hon gick ned för altaret. Slöjan hon hade på sig var även den tillverkad i sidenorganza.

 

Musiken på bröllopet mellan Madeleine och Christopher

Ingångsmusiken till bröllopet var Gotländsk brudmarsch. Låten framfördes av Ulf Norberg i samband med en barnkör från Adolf Fredriks Musikklasser och musiker ur den Kungliga Filharmoniska Orkestern.

Även Marie Fredriksson och Peter Jöback hade äran att sjunga på det kungliga bröllopet. Marie sjöng Ännu doftar kärlek och Peter sjöng The First Time Ever I Saw Your Face. Det var en svensk och en engelsk låt eftersom att detta är de två språken som brudparet pratar. När brudparet gick ut ur kyrkan spelades Brudmarsch från Delsbo som framfördes av ungdomar från Hälsinge Låtverkstad i Järvsö. Det var ett ärofyllt uppdrag.

 

pinsessan Madeleine

 

Ett tvåspråkigt bröllop

Christopher O’Neill är född och uppvuxen i Storbritannien. Hans pappa är amerikan och hans mamma är från Österrike. Christophers modersmål är engelska vilket resulterade i att bröllopet hölls på både engelska och svenska. Mycket av kungahuset handlar om det Svenska, så detta blev en debatt, men det hade även fördelar. I och med att vigseln även var på engelska så var det fler personer som kunde förstå vad som sades, både i Sverige men även internationellt.

Löftena gavs på både svenska och engelska och de sa både Ja och I Will för att bli äkta makar.

 

Svensk middag och bröllopstårta av makroner

Middagen som prinsessan Madeleine och Chris O’Neill bjöd på var en blandning av svenska klassiska smaker. Det serverade kalix löjrom, laxöring med sparris, kalvfilé, kavring, västerbottenpaj, senapssill med mera. Till efterrätt var det en vacker pavlova som serverades med glass, smultron och choklad.

Bröllopstårtan som paret hade valt var väldigt otraditionell. Men Prinsessan Madeleine har inte varit känd för att vara traditionell. Det var en tårta som bestod av makroner, som är en typ av kaka som är både seg och krispig med en smörliknande fyllning. Dessa makarons var placerade på en ställning som hade formen av en hög pyramid för att symbolisera höjden och formen av en traditionell bröllopstårta.