Vad bröllop kostar är högst individuellt. Undersökningar som har gjorts pekar på att de som försöker hålla nere kostnaderna hamnar på runt 50 000 kronor för ett bröllop. De som inte är lika återhållsamma hamnar på runt 100 000 kronor. Detta är beräknat på en vigsel och bröllopsfest och inkluderar inte eventuell övernattning, smekmånad och ringar.

 

Blommor är en stor kostnad

Den som har köpt en bukett med snittblommor vet att blommor är dyrt. Enbart brudbuketten brukar landa på 1 000 – 2 000 kronor. Sedan ska det vara andra blomdekorationer. Räkna med minst 5 000 kronor på blommor och 10 000 om ni vill ha mycket blommor. Kenzas bröllop hade otroligt mycket blommor och där var prislappen närmare 100 000 kronor.

 

Trycksaker för cirka 100 kronor per gäst

Räkna med att inbjudningar, tackkort och namnskyltar hamnar på cirka 100 kronor per gäst.

 

Fotograf och videofotograf

En fotograf kostar cirka 10 000 kronor för ett bröllop, och då brukar det ingå några utskrivna bilder samt alla bilder digitalt. För någon som filmar får man räkna med runt 15 000 kronor. Även om alla gästerna kommer filma och ta bilder med sina mobiler så är professionella bilder något alldeles speciellt.

 

Kläder, skor och brudklänning

Det ska införskaffas så mycket mer än bara en bröllopsklänning och en kostym. Även brudtärnorna ska ha klänningar och bestmanen ska ha en kostym, de ska även ha skor och andra eventuella accessoarer. Bruden ska ha underkläder, slöja, smycken och skor. Räkna med över 20 000 kronor för detta. I den uträkningen kostade brudklänningen 8 000 kronor.

 

Pris på mat och tårta

Maten varierar mellan 500 per person för vanlig catering och 1 700 per person om man är på en festvåning. Lägg sedan till cirka 200 kronor per person för alkohol.

 

Övriga kostnader

Dessa är de stora kostnaderna men sedan tillkommer även DJ för festen, transport, ringar, styling och bruduppsättning, sminkning, bröllopstårta, konfetti, morgongåva och mycket mer.