Det är vanligt att brudpar lånar till sitt bröllop, då ett stort bröllop kan gå på en rejäl summa pengar som för många kan ta många år att spara ihop till. Du ska alltid vara försiktig när det kommer till att låna för konsumtion, men ett bröllop är en mycket speciell händelse i livet och självklart ska du inte behöva snåla på ditt drömbröllop.

Vad kostar ett bröllop?

Ett bröllop kostar det ni bestämmer er för att det ska kosta. Det är ni själva som sätter ribban utifrån er budget. Undersökningar visar att de som försöker hålla kostnaderna nere brukar hamna på cirka 50 000 medan de som inte är lika återhållsamma brukar få en kostnad på runt 100 000 kronor.

Men självklart kan ett bröllop kosta både mindre och mer än så. Du kan arrangera ett mindre bröllop som inte kostar mer än någon tusenlapp och den övre gränsen finns det i princip inget stopp för.

Att tänka på innan du lånar till ett bröllop

Innan du lånar till ett bröllop bör du tänka igenom en del saker, så att du inte sedan står där med ett stort lån som du är återbetalningsskyldig till men inte har några möjligheter att betala.

Först och främst behöver ni sätta en budget, hur mycket får ert bröllop kosta? Även om ni lånar pengar måste ert bröllop ligga på en budget som ni har råd med, eftersom lånet ska betalas tillbaka. Bestäm en budget och håll er sedan till den, oavsett vad som händer.

Ta inte ett större lån än att ni kan betala av det på cirka 3–4 år, återbetalningarna ska inte kännas som ett hinder i er framtida ekonomi och ha aldrig tanken om att ”det där får vi lösa sen”. Ni vill väl inte börja ert gemensamma liv med ekonomiska svårigheter?

Jämför bröllopslån

När ni väl har bestämt er budget och ska ansöka om lån behöver ni göra en del research. Ett bröllopslån är ett helt vanligt blancolån och det är viktigt att du jämför olika lån för att få så bra villkor som möjligt. Ansök om blancolån hos https://enklare.se/blancolån/.

Ansök om lånet tillsammans

Eftersom ni är två personer om bröllopet är ni också två personer om lånet. Det kan vara en bra idé att ansöka om lånet tillsammans, om den möjligheten finns eftersom er kreditvärdighet då kan bli bättre och på så vis får ni också ett bättre villkor.

Spartips inför bröllopet

Det finns en hel del bra tips att ha i åtanke på hur ni kan hålla kostnaderna nere för bröllopet utan att för den delen kompromissa allt för mycket.

 

Tips för att hålla bröllopskostnaderna nere:

  • Hyr dekorationerna i stället för att köpa
  • Servera tvårättersmiddag i stället för tre rätter
  • Har du kanske en bekant som kan agera DJ i stället för att boka ett live band?
  • Köp en vanlig blombukett i stället för en specifik blombukett
  • Ha en bar till självkostnadspris i stället för att bjuda på all alkohol