Schyssta ting!

Kristallkronor i olika stilar


skrivet den 23 okt av Admin, klockan:10:36

Olika kvaliteter på kristallkronor

Trenden med kristallkronor håller i sig, det finns mängder av olika modeller, storlekar och stilar att köpa. Förutom de traditionella kristallkronorna som man brukar hänga ovanför matsalsbordet, så finns det idag många nya varianter. Plafonder, fönsterlampor och vägglampor med kristaller är trendigt. Dessutom väljer vi ofta att placera kristallkronorna på annorlunda ställen, t ex i badrum eller kök. Förutom att det finns mängder av modeller så finns det också oerhört stora prisskillnad på kristallkronor som till det yttre ser helt likadana ut.

Varför är det sådan prisskillnad på kristallkronor?

Givetvis får du betala mycket mer för en kristallkrona som är tillverkad för hand, än en som är fabrikstillverkad. Men det skiljer också mycket i material mellan olika kristallkronor. Billigare varianter har oftast en stomme av järn, medan dyrare är tillverkade i mässing rakt igenom. Hur kristallkronan är bunden spelar också stor roll för priset. En som är bunden med metalltråd för hand är givetvis mycket dyrare än en där kristallerna sammanfogats med färdiga ringar. Men den allra största skillnaden ligger nog i prismornas kvalitet och storlek. En kristallkrona med mindre prismor är betydligt billigare än en med stora prismor. Antalet prismor spelar också roll, men det är främst kvaliteten på prismorna som avgör. Maskintillverkade prismor är mycket billigare än handslipade och handpolerade. Handslipade prismor ger kristallkronan en helt annan lyster än de maskinslipade som ofta kan ge ett dött intryck.

Hur ska jag välja?

Ser du på din kristallkrona som en snygg inredningsdetalj, som du kanske tröttnar på om några år så kanske du inte ska lägga ner massor av pengar på denna. Men om du tänker dig kristallkronan som något som ska gå i arv till kommande generationer är det mer motiverat att köpa en dyrare kristallkrona som är lika vacker om femtio år.

Prisspannet på kristallkronor är mycket stort. En medelstor krona att hänga ovanför matsalsbordet kan kosta allt mellan 2 000 till 100 000 kr. För oss vanliga icke-experter så kanske vi inte kan se någon direkt skillnad på en kristallkrona för 5 000 kr och en för 20 000 kr.


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5