Love Stockholm - Bröllop, kärlek och mycket mer

 

 

Kärlek och bröllop

Vad är vackrare än kärlek? Ett bröllop för att fira kärleken!

Detta är en sida med fokus på bröllop och allt som hör till. Allt från hur man planerar ett bröllop till vad det kostar att gifta sig, vilka som ska hålla tal och mycket mer.

Vi fokuserar även mycket på magiska och drömmiga kändisbröllop som vi har haft turen att få uppleva på bild eller video. Kungliga bröllop kan vara något av det vackraste och mest högtidliga som finns, och på denna sida har vi sammanställt allt från de kungliga bröllopen. Allt från dagarna innan, designern av klänningen, vilken mat som serverades och slutnotan för hela kalaset. 

En sida för dig som älskar bröllop – av riktiga bröllopsälskare

Denna sidan finns för dig som älskar bröllop lika mycket som vi gör. För dig som ska på bröllop och har funderingar över klädkoden eller om du ska hålla tal, tips för dig som ska planera ditt drömbröllop och kanske har funderingar över kostnaden. Men även för dig som älskar kändisbröllop och kungliga bröllop – för det gör vi. 

Bröllop är ett fantastiskt event som är en hyllning till kärleken. Det är ett stort steg i förhållandet men det är även en rolig fest och ett minne för livet tillsammans med släkt och vänner. Bröllop är inte bara kul för de som gifter sig utan även gästerna njuter av bröllopet. Som gäst får man vara med och fira kärleken och sedan äta god mat och gå på fest med de personerna man gillar allra mest. 

Bröllop är fyllda med blommor, vänner, familj, vackra dekorationer och massvis med kärlek och god stämning. Efter ett bröllop blir man fylld med ett lyckorus. Man behöver inte ens medverka på bröllopet, utan om det är riktigt storslaget kan man få den där känslan hemma i TV soffan vilket många fick när kungligheternas bröllop infann sig och det sändes live på TV. Kronprinsessan Victoria och Daniel Westlings bröllop var en fantastisk skapelse som berörde stora delar av svenska folket, inklusive oss, till tårar.

 

Blogg

 

Låna till bröllop

Det är vanligt att brudpar lånar till sitt bröllop, då ett stort bröllop kan gå på en rejäl summa pengar som för många kan ta många år att spara ihop till. Du ska alltid vara försiktig när det kommer till att låna för konsumtion, men ett bröllop är en mycket speciell händelse i livet och självklart ska du inte behöva snåla på ditt drömbröllop.

Vad kostar ett bröllop?

Ett bröllop kostar det ni bestämmer er för att det ska kosta. Det är ni själva som sätter ribban utifrån er budget. Undersökningar visar att de som försöker hålla kostnaderna nere brukar hamna på cirka 50 000 medan de som inte är lika återhållsamma brukar få en kostnad på runt 100 000 kronor.

Men självklart kan ett bröllop kosta både mindre och mer än så. Du kan arrangera ett mindre bröllop som inte kostar mer än någon tusenlapp och den övre gränsen finns det i princip inget stopp för.

Att tänka på innan du lånar till ett bröllop

Innan du lånar till ett bröllop bör du tänka igenom en del saker, så att du inte sedan står där med ett stort lån som du är återbetalningsskyldig till men inte har några möjligheter att betala.

Först och främst behöver ni sätta en budget, hur mycket får ert bröllop kosta? Även om ni lånar pengar måste ert bröllop ligga på en budget som ni har råd med, eftersom lånet ska betalas tillbaka. Bestäm en budget och håll er sedan till den, oavsett vad som händer.

Ta inte ett större lån än att ni kan betala av det på cirka 3–4 år, återbetalningarna ska inte kännas som ett hinder i er framtida ekonomi och ha aldrig tanken om att ”det där får vi lösa sen”. Ni vill väl inte börja ert gemensamma liv med ekonomiska svårigheter?

Jämför bröllopslån

När ni väl har bestämt er budget och ska ansöka om lån behöver ni göra en del research. Ett bröllopslån är ett helt vanligt blancolån och det är viktigt att du jämför olika lån för att få så bra villkor som möjligt. Ansök om blancolån hos https://enklare.se/blancolån/.

Ansök om lånet tillsammans

Eftersom ni är två personer om bröllopet är ni också två personer om lånet. Det kan vara en bra idé att ansöka om lånet tillsammans, om den möjligheten finns eftersom er kreditvärdighet då kan bli bättre och på så vis får ni också ett bättre villkor.

Spartips inför bröllopet

Det finns en hel del bra tips att ha i åtanke på hur ni kan hålla kostnaderna nere för bröllopet utan att för den delen kompromissa allt för mycket.

 

Tips för att hålla bröllopskostnaderna nere:

  • Hyr dekorationerna i stället för att köpa
  • Servera tvårättersmiddag i stället för tre rätter
  • Har du kanske en bekant som kan agera DJ i stället för att boka ett live band?
  • Köp en vanlig blombukett i stället för en specifik blombukett
  • Ha en bar till självkostnadspris i stället för att bjuda på all alkohol

Hur man planerar ett bröllop

För många är det en dröm att få planera sitt eget bröllop. De flesta, framförallt kvinnor, har en tydlig bild om hur man vill ha det, vart man vill vara och vilka som är bjudna. Men när det väl kommer till kritan så är det inte så lätt som man kan tro att få till drömbröllopet – det krävs mer arbete och tid än vad många räknar med. Men som tur är finns det många tips vid planering av bröllop.

 

Bestäm en budget för ditt bröllop

En av det första sakerna man bör komma fram till är vad bröllopet ska ha för budget. Inte förens man vet det kan man börja planera och sålla mellan saker beroende på pris.

 

Planera plats och tid för bröllop

Vart ska bröllopet hållas? I Sverige eller utomlands på stranden? I kyrkan, vid vattnet, på sommaren eller på vintern? Kom på en plats och boka in ert bröllop. Tänk på att boka både plats för vigseln och för festligheterna efter. Nu börjar planeringen på riktigt!

 

Planera för inbjudningar och trycksaker för bröllop

Först ska en ”spara datumet / save the date” notis skickas ut. Det görs cirka ett halvår innan själva bröllopet, eller direkt när ni har bokat lokalen, för att se till så att så många gäster som möjligt kan komma. För bröllop utomlands är det extra viktigt att skicka ut notisen i tid så att folk hinner planera med semester och spara pengar. Inbjudningar till bröllop som ska hållas utomlands kan med fördel skickas ut ett år innan.

Sedan skickas den officiella inbjudan ut som innehåller tid, plats, klädkod och annan relevant information.

Det finns många fina inbjudningskort att välja mellan på nätet. Hos de flesta tillverkarna kan ni välja ett helt paket som innehåller alla inbjudningar men också namnskyltar och tackkort, så att allt går i samma tema. Inbjudningarna kan skrivas för hand om tiden finns – det blir både personligt och billigare.

 

Gör en plan för blommor och dekorationer till bröllopet

När man vet hur platsen ser ut kan man börja planera för hur platsen ska dekoreras. Håll i hatten här för blommor är dyrt. Det är inte ovanligt att spendera flera tusen kronor på blommor. Isabella Löwengrips bröllop hade blommor för 20 000 kronor. Men blommor kan lyfta vilken lokal som helst till att bli magisk – så skäms inte av priset. Är det ett vinterbröllop kan lokalen dekorerar med granris, det brukar gå att få tag på gratis.

Andra dekorationer som behövs är namnskyltar, servetter, dukar, ljusslingor, porslin, ljusstakar och så vidare. Både vigselplatsen och middags- och festplatsen ska dekoreras.

 

Prova ut brudklänning och övrig klädsel

Prova ut en brudklänning i tid. Detta är inget som man vill göra under stress. Ta god tid på dig att hitta drömklänningen. Eller kanske vill du gifta dig i din mammas eller mormors gamla brudklänning? Det finns många duktiga sömmerskor som syr in eller om klänningar. Det går att göra en klänning av till exempel en kjol från en gammal brudklänning och en ny överdel, eller tvärtom.

Brudparet står även för brudtärnornas klänningar och best mans kostymer. Dessa kan med fördel matcha dekorationerna, men de behöver inte göra det. Har ni ljusrosa blommor som Kenzas bröllop hade är det vackert om brudtärnorna har ljusrosa klänningar. Det blir en fin helhet då. För brudgummen är det något enklare även om en ny kostym bör provas ut för tillfället.

 

Ordna och beställ mat, tårta och dryck

Mat, dryck och tårta måste beställas. Man får bestämma sig för hur många rätter det ska vara och vilken dryck som passar bäst till. Tänk på att ta reda på eventuella allergier så att speciell mat kan fixas. Det är även bra om det finns enklare tilltugg under kvällen som mackor och nötter.

Tårtan är ett slag för sig, även om fler och fler går över till en mindre traditionell bröllopstårta. Det tar tid att välja bröllopstårta. Man ska inte bara välja hur den ska se ut, utan också vilka smaker som ska vara i den. Sedan ska man smaka av tårtan och se så att den lever upp till förväntningarna. Räkna med en heldag på tårtan. De flesta konditorierna som gör tårtor kan även göra bröllopstårtor.

 

Välj ut och planera toastmaster

En toastmaster är en viktig del av planeringen av bröllopet. Ni lämnar över en del av planeringen till toastmastern och själva middagen och festen styrs mer eller mindre av toastmastern – ni som brudpar ska luta er tillbaka och njuta. Det är till denna person som gäster ska anmäla längre tal och det är denna personen som tar kommando under middagen. En toastmaster behöver inte vara någon av brudparets bästa vänner, utan denna person bör väljas utifrån förmågan att vara en bra toastmaster.

 

Övrig planering och organisering för bröllop

Utöver dessa saker bör man planera in boende, transport och aktiviteter ifall man har en bröllopsfest på flera dagar. Sedan ska det även skötas planering av musiken, vem som ska gå fram med ringarna, om gästerna ska kasta blomblad eller liknande när brudparet kommer ur kyrkan, bordsplacering, klädkod för gästerna och man ska skriva sina löften. Som tur var kan man ta hjälp av en bröllopskoordinator eller best man och brudtärnorna.

Hålla tal på bröllop – detta ska du tänka på

Ett tal är som en hyllning till personen eller personerna i fråga. En person som håller tal har lagt ned mycket tid på att sammanställa sina känslor och samlat mod för att framföra talet. Man kan tala direkt från hjärtat i stunden, men det vanligaste är att skriva talet i förväg.

 

Exempel på bröllopstal – tacktal

Tal på bröllop bör vara korta. Det är vanligtvis många som vill tala och om alla skulle hålla långa tal skulle det ta allt för lång tid. Ett tal får gärna vara en – två minuter, men max tre minuter.

Exempel på ett enklare tacktal “Tack till alla som tog er tid att komma och fira denna dag med oss. Ni har förgyllt denna dagen och gjort den till ett minne för livet och vi är evigt tacksamma.”

 

Toastmastern har en viktig roll

En toastmaster är den som koordinerar när alla talen ska hållas. De som vill hålla tal får säga till toastmastern och denna lägger in det i planeringen och meddelar när det är dags. Eller så kan man välja att alla får tala när de vill under till exempel middagen. Då är det toastmastern som håller ett “tal” och berättar att nu är det fritt fram att hålla tal för att hylla brudparet.

 

Vem håller tal på bröllop?

Det är vissa personer som förväntas att hålla tal på ett bröllop, men det är självklart inget krav. Att hålla tal framför en stor grupp är något som många upplever som jobbigt och bör inte pressas fram. När det kommer till regler kring vem som inte får hålla tal så finns det inga sådana. Även den mest avlägsna släktingen eller en bekant kollega får tala om se så önskar.

 

Detta är ordningen som talen bör hållas:

Brudskål
Välkomsttal
Brudens far
Brudgummens far
Brudgummens och / eller brudens tal
Prästen
De äldre gästerna
Syskon
Bestman och tärnor
Övrig släkt
Chef
Vänner
Skrivna lyckönskningar uppläses
Sist kommer tacktalet

På ett vanligt bröllop som inte är väldigt högtidligt brukar inte alla dessa tal hållas, eventuellt att de kortas ned.

Ingångsmusik på bröllop

Musik är en viktig del av alla stora event, inte minst bröllop. Det förstärker sinnena som upplevs i stunden och hjälper även minnet på traven. När man hör samma låt i efterhand så kommer man kunna tänka tillbaka på stunden och nästan uppleva den igen. Speciellt om man kollar tillbaka på bilder samtidigt som musiken spelas.

 

Klassisk ingångsmusik till bröllop

Det finns en klassisk låt som brukar spelas när bruden kommer ingåendes i kyrkan. Den spela på orgeln i kyrkan och är en pampig låt som har använts under lång tid. Låten heter Mendelssohn’s Wedding March. Det är den klassiska låten som spelas när bruden förs ned altaret av sin far och lämnas över till brudgummen. Detta är dock en omtvistad tradition som syftar på att kvinnan överlämnas från en mans ägo till en annan mans ägo.

 

ingångsmusik bröllop

 

Modern och alternativ ingångsmusik till bröllop

Den klassiska Wedding Marchen kan många inte identifiera sig med. Det är en väldigt pampig och högtidlig låt som många inte känner passar in i sitt liv. Det finns många andra ingångsmusiker också. Det finns många som är lite gladare i tonerna och inte lika präktiga, men ändå kyrkliga.

Man kan även välja musik helt själv. Du kan till och med spela Britney Spears om du så skulle vilja. Detta är dock högst ovanligt då de flesta vill ha ett högtidligt bröllop, men det är för att bevisa att ni som brudpar väljer musiken helt själva.

 

Utgångsmusik på bröllop

Utgångsmusiken brukar vanligen vara något lite gladare och mer avslappnat än ingångsmusiken. När man går in i kyrkan är det högtidligt och spänt – vad kommer hända framme vid altaret? Men när man går ut är det klart. Spänningarna har släppt, man är man och hustru och vill fira. Många väljer att nästan dansa eller hoppa ut från kyrkan. Brudparet går längst altaret och vinkar och gästerna grattar. Det är en helt annan stämning än på ingången och musiken bör vara därefter.

Vad kostar ett bröllop?

Vad bröllop kostar är högst individuellt. Undersökningar som har gjorts pekar på att de som försöker hålla nere kostnaderna hamnar på runt 50 000 kronor för ett bröllop. De som inte är lika återhållsamma hamnar på runt 100 000 kronor. Detta är beräknat på en vigsel och bröllopsfest och inkluderar inte eventuell övernattning, smekmånad och ringar.

 

Blommor är en stor kostnad

Den som har köpt en bukett med snittblommor vet att blommor är dyrt. Enbart brudbuketten brukar landa på 1 000 – 2 000 kronor. Sedan ska det vara andra blomdekorationer. Räkna med minst 5 000 kronor på blommor och 10 000 om ni vill ha mycket blommor. Kenzas bröllop hade otroligt mycket blommor och där var prislappen närmare 100 000 kronor.

 

Trycksaker för cirka 100 kronor per gäst

Räkna med att inbjudningar, tackkort och namnskyltar hamnar på cirka 100 kronor per gäst.

 

Fotograf och videofotograf

En fotograf kostar cirka 10 000 kronor för ett bröllop, och då brukar det ingå några utskrivna bilder samt alla bilder digitalt. För någon som filmar får man räkna med runt 15 000 kronor. Även om alla gästerna kommer filma och ta bilder med sina mobiler så är professionella bilder något alldeles speciellt.

 

Kläder, skor och brudklänning

Det ska införskaffas så mycket mer än bara en bröllopsklänning och en kostym. Även brudtärnorna ska ha klänningar och bestmanen ska ha en kostym, de ska även ha skor och andra eventuella accessoarer. Bruden ska ha underkläder, slöja, smycken och skor. Räkna med över 20 000 kronor för detta. I den uträkningen kostade brudklänningen 8 000 kronor.

 

Pris på mat och tårta

Maten varierar mellan 500 per person för vanlig catering och 1 700 per person om man är på en festvåning. Lägg sedan till cirka 200 kronor per person för alkohol.

 

Övriga kostnader

Dessa är de stora kostnaderna men sedan tillkommer även DJ för festen, transport, ringar, styling och bruduppsättning, sminkning, bröllopstårta, konfetti, morgongåva och mycket mer.

Vad har man på sig på bröllop?

Vad man ska ha på sig på ett bröllop beror på vilken klädkod det är på bröllopet. På bröllopsinbjudan brukar det stå specificerat vilken typ av klädsel som förväntas av gästerna. Men det finns några grundregler. Det är bruden som ska glänsa och ingen annan gäst får ha på sig helvita kläder, varken män eller kvinnor. Vita detaljer som en väska eller skor går bra och män förväntas ha vit skjorta. Kvinnor bör heller inte bära svart, då det förknippas med sorg och begravningar. Svart kostym för män är accepterat, men helst ska den vara mörkgrå eller mörkblå.

 

Kavaj

Män: Män ska ha på sig en mörkare kostym. Inte enbart kavaj som namnet säger, utan en full kostym. Är det ett sommarbröllop kan det vara okej med en ljusare kostym. Till kostymen ska det vara en skjorta och fluga eller slips och finskor.

Kvinnor: För kvinnor gäller klädsel som är lite finare, men inte för uppklätt. Här är det mer fritt och kvinnor kan bära kjol och en topp, klänning, byxdress eller till och med ett par byxor och en topp. Då bör det vara finare byxor som till exempel kostymbyxor, ej jeans eller andra vardagsbyxor. Materialet på kläderna spelar ingen roll. Tänk uppklätt, men inte balliknande. Klä gärna upp outfiten med klackar, smycken och en fin liten väska.

 

Mörk kostym

Män: Män ska bära mörk kostym med en skjorta och slips eller fluga och nyputsade finskor. Till skillnad från klädkoden Kavaj får man inte ha på sig en ljusare kostym.

Kvinnor: Lite finare och mer uppklätt än klädkoden Kavaj. Det är inte okej att ha byxor om det inte är en byxdress, vilket är okej. Klänning eller kjol ska vara längre än knälång, men inte hellång. Klänningen ska heller inte vara för urringad och bör ha täckta axlar. Matcha med fina smycken och en kuvertväska.

 

Smoking

Män: Mörk smoking med vit skjorta och svart fluga samt finskor.

Kvinnor: En klänning, kjol eller byxdress som är hellång eller medellång. Materialet ska vara lite finare – gärna sammet eller siden. Det ska vara elegant. Klä gärna upp ännu mer med hjälp av håraccessoarer, smycken och klackskor.

 

Frack

Män: För männen är det frack som gäller, och det är många delar på en frack. Frackrock, frackbyxa, vit pikéskjorta, vit väst, vit pikéfluga, hängslen, armhållare, manschettknappar, två bröstknappar, vit näsduk, svarta strumpor och svarta lackskor. Eventuellt även en svart hög hatt.

Kvinnor: Elegant och vackert. Tänk dig en aftonklänning eller balklänning, som om det är ett kungligt bröllop. Klänningen ska vara hellång och gå ner till marken. Ha gärna finare och eleganta smycken till. De kan vara stora smycken men det får inte bli för mycket, då blir det inte elegant. Klackskor och uppsatt hår är vanligt, men inget måste.

 

Tips

Män: Kläderna måste vara nystrukna. En skrynklig skjorta är inte acceptabelt att ha på ett bröllop. Sätt på dig skjortan direkt eller häng upp den där det inte finns chans att den blir skrynklig.

Se till att ha nyputsade skor. Även om det är finskor så upplevs de inte som finskor om de inte är nyputsade. Putsa gärna skorna senast kvällen innan för att motverka eventuella missöden som kan uppstå när man håller på med färgad skoputs.

Går du med någon på bröllopet är det fint om din fluga eller slips matchar sällskapets kläder.

Kvinnor: Ha med en väska som rymmer lite smink. Det ska inte vara någon stor väska då det inte passar in till klädseln på ett finare event. Tänk dig storleken av en kuvertväska ungefär. På ett bröllop vill man vara fin, och då är det viktigt att sminket håller sig. Bröllop är långa event som startar på dagen och sträcker sig framåt småtimmarna, så en förbättring av sminket kommer vara nödvändigt. Puder är det viktigaste att ta med, och läppstift om du har det på dig.

Att gå i klackskor en hel dag kan vara jobbigt. Ha med ett par tunnare ballerinaskor i väskan så kan du byta när fötterna börjar göra ont. Eller så väljer du ett par lägre klackar redan från start. Kilklackar är den allra bekvämaste typen av klackskor och att gå en heldag i kilklackar brukar inte vara några större problem.

Glöm inte smycken och accessoarer! Det är lätt att snöa in sig på själva klänningen. Men accessoarer är en lika viktig del av helhetsintrycket som du ger.

Precis som för männen så gäller nystrukna kläder. Många finare tyger som används till klänningar är värmekänsliga och kan därför inte strykas med ett vanligt strykjärn. I dessa fall är en steamer det verktyget du bör använda dig av. Häng upp klänningen på en galge och håll steamern några centimeter ifrån plagget så att det inte blir för varmt.

 

Kenzas bröllop – en kärlekssaga

Kenza är Sveriges största bloggare. 2017 gifte hon sig med sitt livs kärlek Aleks Subosic. Temat på bröllopet var förtrollad trädgård och de gifte sig på Rånäs Slott som ligger cirka en timme från Stockholm, där paret bor.

 

Hur mycket kostade Kenzas bröllop?

Till skillnad från Isabella Löwengrip har Kenza inte sammanställt sina kostnader för bröllopet. Isabella har en förkärlek till pengar och ekonomi och det är något som hon gärna diskuterar till skillnad från Kenza som är lite mer privat på den delen. Dock finns det siffror från Rånäs slott på deras bröllopspaket. I paketet ingår middag, fest, vigsel, brudskål, övernattning för brudparet och brunch dagen efter. Priset för detta paket är 1 600 kronor per person. Vill man att övriga gäster också ska sova kvar kostar det 1 000 kronor extra per person.

Det minsta antalet gäster man tillåts att ha, eller åtminstone betala för, är 75 gäster. Med ett bröllop på 75 gäster blir notan på 195 000 kronor. För att gifta sig utomhus – vilket Kenza och Aleks gjorde så kostar det 5 000 kronor extra. Vin till maten kostar 500 kronor per person och bröllopssviten på Rånäs Slott kostar 2 500 kronor. Totalt blir detta 239 500 kronor, men det är inte i närheten av hela kostnaden för bröllopet. I övrigt tillkommer blommor, ringar, bröllopstårta, klänningar till bruden och brudtärnorna, frack, fotograf, transport och övriga kostnader som ett bröllop har. Kenzas och Alex bröllop värderas till att ha kostat cirka en halv miljon kronor, men detta är bara spekulationer.

 

Kenzas brudklänning – en dröm av Ida Sjöstedt

Kenza valde den svenska designern Ida Sjöstedt när det kom till att skapa hennes brudklänning. Klänningen var en vit dröm som var spetsklädd. Klänningen hade långa ärmar i tunn spets och ett kortare släp. Det var en riktigt vacker och elegant klänning. Prislappen på klänningen är okänd, men vad man vet är att priset för att få en bröllopsklänning designad av Ida Sjöstedt startar på 17 000 kronor. Kenzas klänning är absolut inte någon standardklänning och kostade säkerligen mer än så.

 

blommor

 

Mycket blommor och stora arrangemang

Bröllopet på Rånäs Slott mellan Kenza och Aleks hade temat förtrollad trädgård. Detta innebar blommor i oändliga mängder. Det fanns flertalet fotovänliga blomväggar och stora valv som var beklädda med ljusrosa, stora blommor blandat med grönska. Det var även andra blomsterdekorationer runt om på platsen och på varje bord stod en stor och vacker blombukett. På grusvägen ut från vigseln var det ett lager längst kanten med ljusrosa blomblad. Till och med bröllopstårtan var dekorerad med de vackra blommorna.

Kenza har själv sagt att blommor var en av de sakerna som de spenderade mest pengar på och att hon är glad för det. Enligt Kenza och Alek hade inte bröllopet varit detsamma utan blommorna. Blommorna var det som skapade hela den magiska platsen – förutom deras kärlek och de vänner och familj som var där.

Isabella Löwengrips bröllop

Isabella Löwengrip är en känd entreprenör som startade sin karriär som bloggare, precis som Kenza gjorde. Isabella går även under namnet Blondinbella. Isabella Löwengrip gifte sig 2013 med Odd Spångberg. Idag är de inte ett par längre trots det drömmiga bröllopet med runt 50 gäster. Isabella och Odd prioriterade mat och vin framför klänning och bröllopstårta.

 

Ett personligt och vackert litet bröllop

Isabella och Odd ville ha ett lite mindre bröllop och bjöd endast de närmaste vännerna. Isabella hade knappt någon familj på plats på bröllopet utan hennes del av gästerna bestod till största del av vänner. Vänner som hon idag knappt har någon kontakt med. Det var runt 50 gäster på bröllopet – som trots sina få gäster var en påkostad och drömmig historia.

 

Hur mycket kostade Isabella Löwengrips bröllop?

Hela kalaset gick loss på 280 000 kronor. Det är mycket pengar, men jämför man med Kronprinsessan Victoria och Daniels bröllop som kostade 100 miljoner kronor så får detta lov att ses som en kap.

Isabella har själv specificerat en lista på vad saker och ting kostade:
Mat och dryck för 50 personer och hyra av ställe: 90 000 kronor
Transport: 15 000 (båt och buss)
Blommor: 20 000 kronor
Klänning: 6 000 kronor
Ringar: 55 000 kronor
Foto och film: 60 000 kronor
Middag och övernattning för tärnor, best mans och brudparet själva: 15 000 kronor
Klänningar till tärnor och fracks till best man: 12 000 kronor
Tårta: 4 000 kronor
Inbjudningar, bordskort och namnlappar: 20 000 kronor

Detta är dock inte exakt alla kostnader, och inkluderar inte den stora kostnaden av bröllopskoordinatorn som de använde sig av för att planera bröllopet.

 

Isabella Löwengrip

 

Isabella Löwengrips nedskärningar på priset

Isabella är en person med bra insikt i sin ekonomi. Siffror och ekonomi är något som Isabella brinner för och priser och budgetar fick bli en större del av bröllopet än vad det egentligen hade behövt vara då Isabella tjänar flera miljoner på sin blogg och andra affärer. Men det var ett klokt val av Isabella och Odd att inte spendera mer än vad de gjorde. Trots att de sparade in på vissa saker så fick de ett bra resultat.

Isabella var gravid när hon gifte sig och i Isabellas fall har hon själv sagt att hon hade lagt mer pengar på en klänning om hon inte hade varit gravid. Klänningen var dock mycket vacker, trots sitt relativt låga pris. Den hade tjocka axelband, ett kort släp samt knappar och en rosett bak i ryggen.

Hon har även sagt att hon snålade in på tårtan då både Isabella och Odd är mer för god mat och vin snarare än tårta. De fick först en offert på 12 000 kronor, men denna tackade de nej till och tog ett billigare alternativ för 4 000 kronor istället.

En av de dyrare sakerna för bröllopet var koordinatorn som fixade allting. Isabella och Odd, främst Isabella, hade tydliga föreställningar om hur det skulle vara. Men tiden att ordna med detta själv fanns inte där, och därför fick det bli koordinatorns uppgift att skräddarsy bröllopet.

Prinsessan Madeleines bröllop

Bröllopet mellan prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill ägde rum den 8 e juni 2013. De gifte sig i Slottskyrkan i Stockholm, precis som Prins Carl Philip och Sofia gjorde två år senare. Bröllopet direktsändes av både svensk, finsk och tysk media. Madeleines klänning var en gudomlig skapelse av Valentino och vigseln skedde på två språk.

 

Bröllop i två dagar mellan Prinsessan Madeleine och Christopher

Festligheterna inleddes dagen innan själva vigseln. Det var en privat middag som hölls i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. Det var nära vänner och släkt som medverkade på middagen och media var inte välkomna. Själva bröllopet som följde dagen efter var bevakat av media från flera olika länder, så brudparet var väl värda sin stund utanför rampljuset omringade av släkt och vänner.

 

Madeleines klänning – ett mästerverk av Valentino Garavani

Madeleines klänning tillverkades av modeikonen Valentino Garavani. Klänningen var tillverkad i sidenorganza och var prydd med elfenbensfärgad Chantillyspets. Ett fyra meter långt släp svepte efter Madeleine när hon gick ned för altaret. Slöjan hon hade på sig var även den tillverkad i sidenorganza.

 

Musiken på bröllopet mellan Madeleine och Christopher

Ingångsmusiken till bröllopet var Gotländsk brudmarsch. Låten framfördes av Ulf Norberg i samband med en barnkör från Adolf Fredriks Musikklasser och musiker ur den Kungliga Filharmoniska Orkestern.

Även Marie Fredriksson och Peter Jöback hade äran att sjunga på det kungliga bröllopet. Marie sjöng Ännu doftar kärlek och Peter sjöng The First Time Ever I Saw Your Face. Det var en svensk och en engelsk låt eftersom att detta är de två språken som brudparet pratar. När brudparet gick ut ur kyrkan spelades Brudmarsch från Delsbo som framfördes av ungdomar från Hälsinge Låtverkstad i Järvsö. Det var ett ärofyllt uppdrag.

 

pinsessan Madeleine

 

Ett tvåspråkigt bröllop

Christopher O’Neill är född och uppvuxen i Storbritannien. Hans pappa är amerikan och hans mamma är från Österrike. Christophers modersmål är engelska vilket resulterade i att bröllopet hölls på både engelska och svenska. Mycket av kungahuset handlar om det Svenska, så detta blev en debatt, men det hade även fördelar. I och med att vigseln även var på engelska så var det fler personer som kunde förstå vad som sades, både i Sverige men även internationellt.

Löftena gavs på både svenska och engelska och de sa både Ja och I Will för att bli äkta makar.

 

Svensk middag och bröllopstårta av makroner

Middagen som prinsessan Madeleine och Chris O’Neill bjöd på var en blandning av svenska klassiska smaker. Det serverade kalix löjrom, laxöring med sparris, kalvfilé, kavring, västerbottenpaj, senapssill med mera. Till efterrätt var det en vacker pavlova som serverades med glass, smultron och choklad.

Bröllopstårtan som paret hade valt var väldigt otraditionell. Men Prinsessan Madeleine har inte varit känd för att vara traditionell. Det var en tårta som bestod av makroner, som är en typ av kaka som är både seg och krispig med en smörliknande fyllning. Dessa makarons var placerade på en ställning som hade formen av en hög pyramid för att symbolisera höjden och formen av en traditionell bröllopstårta.

Victoria och Daniels bröllop

Det kungliga bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling var ett vackert bröllop som stora delar av det svenska folket bevittnade. Datumet var den 19 e juni 2010 och bröllopet hölls i Stockholm. Det var det första bröllopet där en blivande kung blev ingift i titeln som Prins, i och med att Victoria är den första kvinnliga tronföljaren. På grund av detta var Daniel och Victorias bröllop historiskt.

 

Victorias och Daniels förhållande

Daniel och Victoria bekantade sig på gymmet. Det var under 2001 som Victoria började gå till gymmet där Daniel var personlig tränare. Det var Prinsessan Madeleine som rekommenderade Daniel Westlings gym till storasyster Victoria. Victoria började träna mer och mer och Victorias och Daniels vänskap blev starkare och förvandlades snabbt till kärlek. Men det var inte helt utan motgång. Daniel var en “vanlig” kille och folket ansåg att han inte var bra nog för Victoria och kungahuset. Det sades att han inte skulle passa in i de kungliga kretsarna och skulle aldrig kunna bli kunglig själv. Men kärleken övervinner allt, och än i idag står Daniel och Victoria som ett starkt par och Daniel är blivande Kung av Sverige.

 

Vigsel i Storkyrkan med stor övervakning

Daniel och Kronprinsessan Victoria gifte sig i Storkyrkan i Stockholm, precis som Kungen och Silvia gjorde. Faktum är att de faktiskt gifte sig på samma datum – den 19 e juni. Kyrkan var övervakad av 1 960 journalister under tiden vigseln pågick. Det sagolika och pampiga Kungabröllopet sändes live på TV, både i Sverige och i Tyskland. Runt om i hela Sverige satt det svenska folket bänkade framför TV:n för att bevittna denna akt av kärlek mellan Daniel och Victoria.

 

Victoria och Daniel bröllop

 

Kronprinsessan Victorias bröllop med Daniel varade i flera dagar

Redan tre dagar innan bröllopet startade festligheterna. Först ut var en middag med landshövdingarna i landet. Under denna middag serverades det 25 små rätter, en för varje landskap.

Dagen efter var det en privat middag på Drottningholm. Eftersom att själva bröllopet var allt annat än privat så var det fint att brudparet kunde få egentid med släkt och vänner.

Dagen efter det var det Kungaparet som var värdar för en lunch på Sturehofs slott. Senare samma dag var Sveriges dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt värd för en mottagning. Dagen efter var det äntligen dags – Victoria och Daniel skulle gifta sig.

 

Vad kostade Daniel och Victorias bröllop?

Bröllop är dyra, men det också ett minne för livet. Många väljer att spara i flera år för att ha råd med drömbröllopet. Detta var dock inget som Daniel och Victoria behövde göra, trots att bröllopet är en av de dyrare som någonsin har hållits i Sverige. Enligt olika källor uppges bröllopet haft en total nota på 100 miljoner kronor. Kungahuset själva säger dock att det kostade 20 miljoner kronor. Det är långt ifrån vad ett vanligt bröllop kostar. Men å andra sidan brukar inte vanliga bröllop vara så stora, pampiga och kräva samma säkerhet heller. Inräknat i denna summa är även den säkerheten som krävdes och kostnaden för avstängningen av Stockholms gator under kortegen.